Kinderfysiotherapie en kinderbekkenfysiotherapie
Wat is kinderfysiotherapie?
Kinderfysiotherapie richt zich op problemen ten aanzien van het bewegingssysteem en het bewegen van kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Kinderen ontwikkelen zich door te bewegen en te spelen. Soms blijft echter de ontwikkeling achter en kan een kinderfysiotherapeut helpen de ontwikkeling te stimuleren.
Hoe werkt een kinderfysiotherapeut?
Nadat uw kind is aangemeld, vindt een intake en onderzoek plaats. Na het onderzoek wordt bepaald of een behandeling is geïndiceerd. Vervolgens wordt er in overleg met u en uw kind een behandelplan opgesteld. Het behandelplan is gebaseerd op de hulpvraag van uw kind en omgeving zoals ouders en de school. De behandeling wordt spelenderwijs gegeven en is passend bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. De behandeling is functioneel en traint de praktische vaardigheden die voor het kind belemmerend zijn in zijn of haar dagelijkse functioneren. Plezier in bewegen staat voorop en uw kind staat centraal!
Reden om naar de kinderfysiotherapeut te gaan zijn bijvoorbeeld;
- Baby’s die niet tot omrollen, zitten, kruipen of lopen komen
- Baby’s met asymmetrische houding of voorkeurshouding
- Peuters die niet kunnen wat hun leeftijdgenootjes wel kunnen
- Bewegingsangst
- Vaak vallen, omstoten en struikelen
- Orthopedische afwijking
- Problemen met motorische kleutervaardigheden zoals knutselen, knippen en tekenen
- Houterige, onhandige motoriek
- Houding en bewegingsproblemen
- Motorische schrijfproblemen
- Sportblessures
Kinderbekkenfysiotherapie
De kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met klachten rondom het plassen, poepen en/of buikpijn. Hierbij kunnen onderstaande symptomen voorkomen:
- Plasongelukjes overdag
- Heel vaak of heel weinig moeten plassen
- Bedplassen
- Terugkerende blaasontstekingen
- Ophouden/ uitstellen van toiletgang
- Moeite met op tijd halen van de wc
- Verstopping (obstipatie); moeite met poepen
- Diarree
- Poep ongelukjes of vegen in de onderbroek
- Angst om te plassen of te poepen
- Pijn bij het plassen of poepen
- Buikpijn
- Vertraagde ontwikkeling zindelijkheid
Het zindelijk worden is een proces waarbij het belangrijk is dat een kind begrijpt hoe het lichaam werkt, de planning rondom het plassen en poepen en de lichaamsgevoel. Meestal verloopt dit proces vanzelf tussen de twee en vier jaar. Maar niet altijd gaat dit even gemakkelijk waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan. Daarnaast is de houding op het toilet, voldoende vocht en vezels ook van belang.
Als u één of meerde symptomen herkent zou een kinderbekkenfysiotherapeut kunnen ondersteunen. Aanmelden kan met of zonder verwijzing van een (huis) arts. Na de aanmelding zal de kinderbekkenfysiotherapeut samen met ouders en het kind het probleem in kaart brengen door middel van een intakegesprek, plas- en/of poepdagboek en lichamelijk onderzoek.
Aan de hand van het intake gesprek, de dagboeken en het onderzoek kan een kinderbekkenfysiotherapeutische diagnose gesteld worden met een passend er een behandelplan.
De behandeling bestaat uit
- Uitleg van de het probleem
- Uitleg van de werking van de darmen, blaas, bekkenbodem en het plassen en poepen.
- Toilethouding, toiletgedrag en het toiletritme
- Advies over vocht en voeding (eventueel in combinatie met kinderdiëtist waar nodig).
- Oefentherapie gericht op ademhaling, aan/ontspanning van de bekkenbodem, bewustwording van werking lichaam, lichaamsgerichte oefeningen etc.
Verwijzing en vergoeding
De behandeling wordt 18 keer uit de basisverzekering vergoed, daarna wordt deze door de aanvullende verzekering van de ouder(s) vergoed. Indien een aandoening op de lijst chronische aandoeningen voorkomt, wordt de behandeling volledig uit de basisverzekering vergoed.
Kinderen mogen met of zonder verwijzing van een arts naar de kinderfysiotherapeut. Voor behandeling aan huis is een verwijzing van een consultatiebureau-, kinder- of huisarts nodig.
Voor meer informatie kunt met ons contact opnemen via info@fysiotherapiehelvoirt.nl