Etalage benen

etalage benenEtalagebenen is een volksterm voor perifeer arterieel vaatlijden (PAV) ook wel claudicatio intermittens (CI) genoemd. De term etalagebenen is bedacht omdat mensen zich een houding willen geven als zij vanwege de pijn moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Deze pijnklachten in de benen met lopen wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding in de slagaders van de benen.

De spieren krijgen te weinig zuurstof als gevolg van een vernauwing in de slagaders. Vernauwing in de slagaders is vaak een gevolg van roken, hoge bloeddruk, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging, verhoogd cholesterol en/of diabetes(suikerziekte).

Behandeling

Indien u de klachten herkent kunt naar de huisarts gaan. Zij zullen u indien nodig verwijzen naar de vaatchirurg. De vaatchirurg zal een aantal testen doen om te beoordelen hoe de doorbloeding is van uw vaten. Indien de diagnose perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt gesteld wordt in veel gevallen looptraining geadviseerd.
U kunt bij fysiotherapie Helvoirt terecht voor begeleide looptraing. In overleg wordt er een behandelplan opgesteld om uw doelen te behalen. De behandeling is erop gericht om de (pijnvrij) loopafstand te vergroten en de conditie te verbeteren.

De Praktijk Fysiotherapie Helvoirt heeft een gespecialiseerde fysiotherapeut welke is aangesloten bij het Chronisch ZorgNet (Claudicatio Netwerk). Anne Visschers begeleid mensen met perifeer arterieel vaatlijden

Voor meer informatie kunt u de website www.etalagebenen.nl bezoeken of contact opnemen met uw huisarts. Ook kunt u contact opnemen met fysiotherapie Helvoirt op 0411-642014.

info@fysiotherapiehelvoirt.nl